+389 75 404 480marjan@anamarytravel.mk

Манастир Тумане

| Манастир Тумане | Сребрено Језеро | 

12.05.2024

Манастир Тумане е православен манастир на браничевската Епархија на Српската православна црква. Се наоѓа во Голубачката долина на само 12 километри одалечен од Голубац. За името на манастирот постојат неколку легенди за Милош Обилиќ, прославениот косовски јунак. Милош е роден во околното село Кобиље, а имал и свој дворец во околното село Двориште. Еден ден ловејќи во блиската шума го ранил монахот Зоксим Синајит кој престојувал во блиската пештера. Кога го однесле на лечење, монахот изговорил ту мани односно нема лек, оставиме тука да умрам. Како знак на покајание изградил манастир во кој биле положени моштите на Зоксим. Точното време за изградба не се знае но прв пат се појавува во пописите од 1572/3 година.

Опис на патувањето:

 • Тргнување на 11.05.2024 од паркинг кај Вип Хотел, наспроти East Gate, во 22:00 часот  (собирање на група 21:45 ч.), Куманово 22:30 часот – Бензинска пумпа Макпетрол / автопат
 • Ноќно возење со попатни паузи за пауза и царински формалности.
 • Предвидено време за пристигнување во манастирот во утринските часови.
 • Утринска молитва.
 • По молитвата индивидуална посета на испосницата на Св.Зоксим која од манастирот е одалечена 800 метри.
 • Во договорено време, групата се упатува кон  Сребрено Езеро. Слободно време за индивидуални активности.
 • Предвидено време за тргнување за Скопје во 17:00 часот.

Понудата вклучува:

 • Превоз на наведените локации.
 • Организација и водство на патувањето.
 • Посета на манастир Тумане
 • Посета на Сребрено езеро

Понудата не вклучува

 • Индивидуални трошоци

Цена: 1700 денари

ОПШТИ УСЛОВИ ЗА ПАТУВАЊЕ:

 • Во случај на недоволен број на пријавени патници, организаторот го задржува правото да го откаже во целост патувањето 2 дена пред да започне истото.
 • Организаторот на патувањето не е одговорен за подолгите задржувања на граница и гужвите во сообраќајот кои претходно неможат да бидат предвидени.
 • Организаторот на патувањето не е одговорен за временските услови во текот на патувањето како и во местото за посета.
 • Во случај на отказ патникот е должен да плати:
 • За отказ до 2 дена пред поаѓање се задржува износ од 90 % од цената на аранжманот
 • За отказ од 3 до 5 дена пред поаѓање се задржува износ од 70 % од цената на аранжманот
 • За отказ од 6-15 дена пред поаѓање се задржува износ од 50 % од цената на аранжманот
 • За отказ преку 15 дена пред поаѓање  се задржува износ од 10 % од цената на аранжманот
 • Организаторот на патувањето не одговара и не надоместува материјална штета доколку патната исправа или лична карта е истечена или заборавена.
 • Организаторот на патувањето не одговара и не надоместува штета за изгубен багаж.
 • Примателот на услугата е должен да ги почитува правилата издадени од страна на возачот и водичот за однесувањето во автобусот.
 • Организаторот на патувањето не одговара за доцнењето на патниците, и не е  должен да ги чека истите.
 • Со уплата Вие во целост сте согласни со горенаведените Општи услови.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]